Меркел похвали България

Меркел похвали България
Германският канцлер Ангела Меркел и българския премиер Бойко Борисов дадоха на съвместна пресконференция в Берлин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел похвали България за финансовата дисциплина, която спазва.

„С голямо признание трябва да кажа, че България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина - има дълг под 20% (от БВП), бюджетен дефицит под три на сто, което е забележително предвид трудната ситуация“, каза германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, който е на двудневно работно посещение в Берлин, предаде Агенция „Фокус“.

По думите на Меркел „тази дисциплина заслужава максимално признание“. Меркел отбеляза, че е естествено желанието на България да получи признание, защото страната ни стопанисва добре.

„Държави, които са в затруднение днес, които нямат толкова добри бюджетни показатели, при кофинансирането по линия на фондовете получават по-добри условия“, отбеляза още Меркел.

По думите на германския канцлер Европейската комисия може да бъде по-гъвкава при определянето на процента съфинансиране от националния бюджет за проектите с европари.

Сега България доплаща 20%, а други страни, които са изпаднали в затруднение заради неспазване на правилата - 5%.

По думите на Меркел това фактически засяга и Германия, защото тя спазва рамковите показатели, също така дава съществен принос към Европа.

#дефицит #бюджетна дисциплина #посещение #премиер #Бойко Борисов #Германия #канцлер #Меркел #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"