Парламентът избира председател на ДАНС

Парламентът избира председател на ДАНС
Народното събрание избира шеф на ДАНС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На днешното заседание на Народното събрание се очаква депутатите да изберат нов председател на ДАНС, съобщи БГНЕС.

Народните представители ще избират между Владимир Писанчев и Недялко Недялков. Кандидатурите и на двамата бяха одобрени, след като бяха изслушани от Комисията за контрол на службите за сигурност на 15 юли.

За Писанчев основният риск и заплаха за сигурността на страната е икономическата криза, защото намалява потенциала на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж. Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняване на евросредства, данъчните измами, каза Писанчев. Според него е добре да бъде точно определен начинът на работа на МВР и ДАНС.

Според Недялко Недялков приоритет на ДАНС трябва да бъде противодействието на лица и организации, които са насочени към отслабване или източване на средства от държавния бюджет. „Сред тях - противодействието на производството и трафика на наркотици, контраразузнавателната дейност, глобалните заплахи на тероризма. В момента има известно изоставане в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността“, отчете той.

Планира се създаване на междуведомствена структура, която да изработи план за действие. Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, с НСО и звеното за военна информация, както и връзката с прокуратурата.

#Владимир Писанчев #Недялко Недялков #ДАНС #МВР #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници