Има риск за световната икономика, ако Япония не се възстанови

Има риск за световната икономика, ако Япония не се възстанови
Евентуален „фалит“ на Япония може да доведе до срив в световната икономика. Снимка: www.bulfax.com
A A+ A++ A

Възстановяването на Япония ще подобри състоянието и на световната икономика, но евентуален неуспех ще има тежки последици. Ако икономическият растеж не се възстанови, това, в комбинация от търговски и бюджетен дефицит, за които ще трябва допълнително финансиране, със сигурност ще се отрази зле на световната икономика, съобщи investor.bg. Лошите прогнози са, че до края на 2015 г. салдото по текущата сметка на Япония може да стане отрицателно.

Ако това се случи, страната постепенно ще спре инвестициите си зад океана, ще започне да продава чуждестранни активи и ще оттегли капиталите си. Продажбите ще се отразят на цените на широк спектър от активи и на лихвените проценти. Това може да направи финансовите пазари още по-нестабилни.

Според експерти агресивната парична политика на Японската централна банка, в комбинация с обезценяване на йената, може да доведе до огромни отливи на капитали от държавата.

Пред 90-те години покупките на облигации от Японската централна банка доведоха до огромни изтичания на капитали и икономически балон. Това пък увеличи дълговото бреме в цяла Азия. Сега отново съществува риск същият сценарий да се повтори.

В стремежа си да ограничат последиците от експанзивната парична политика на Япония, засегнатите страни могат да понижат валутните си курсове. Това ще увеличи кредитната активност, но и риска от последваща дългова криза, твърдят икономически наблюдатели.

 



#Япония #Азия #банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници