Протестът, ден 33: Рухна „Стената на мафията“

Протестът, ден 33: Рухна „Стената на мафията“
A A+ A++ A

Символично събаряне на „Стената на мафията“ пред посолството на Германия в София бе кулминацията на 33-тия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Според МВР към 20.00 часа на Ларгото пред Министерския съвет е имало около 3500 души.

Протестиращите развяваха българското знаме, свиреха със свирки и вувузели, биеха тъпани и барабани. Множеството скандираше „Оставка“ и „Червени боклуци“. В небето над сградата на Министерския съвет се развя хвърчило, на което пишеше „Оставка“.

Издигнати бяха и лозунги „Заспали синдикати, събудете се“, „Оставка“,  „Орешарски – правителство на тройните комисиони“ и други.

Около 20 ч. протестното шествие тръгна към Народното събрание, което беше обградено от полиция и жандармерия. На Орлов мост шествието се раздели на две - една част остана на моста, а друга се отправи по бул. „Цариградско шосе“ към германското посолство.

Там протестиращите събориха символично издигната Берлинска стена от кашони, на които имаше надписи „мафия“. Множеството аплодира посолството и благодари на посланика за позицията му в подкрепа на протестите.

При протестиращите излязоха заместник-посланикът на Федерална република Германия Н. Пр. Райнхард Крап и д-р Рудолф Барч, директор на Гьоте институт България. „Мисля, че има бъдеще за демокрация в България. Браво на вас. Желая ви успех“, каза д-р Барч на протестиращите.

След това протестното шествие се отправи към Телевизионната кула на бул. „Драган Цанков“, после се върна по ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Васил Левски“ и се насочиха към Народното събрание и Орлов мост. Около 23 ч. протестът свърши и движението в центъра на София бе възобновено напълно.

В Пловдив 33-тият ден на протестите премина отново по централните улици на града и блокира движението за около половин час.

Протести имаше още във Варна, Бургас, Сливен, Ямбол и други градове на страната.

Първи митинг в подкрепа на правителството се проведе в Сливен. На него присъстваха близо 300 души.

#протести #правителство #Орешарски #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници