Адемов: Подготвя се актуализация на бюджета

Адемов: Подготвя се актуализация на бюджета
Адемов заяви, че се подготвя актуализация на бюджета в социалното министерство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Актуализацията на бюджета вече се подготвя. Днес от финансовото министерство дадоха информация, свързана със социалните разходи", съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов във вторник по БНР.

Министър Адемов добави, че предвиденият допълнителен ресурс от 40 млн. лв. ще бъде за обезпечаване на социални плащания за най-уязвимите групи.

„С тези средства ще бъде компенсиран възникналият недостиг за плащане на т.нар. "интеграционни добавки" за хората с увреждания", уточни той.

"Недостигът е заради некоректно планиране на разходите. Недостигът трябва да бъде покрит по някакъв начин", категоричен бе Адемов.

Той заяви още, че квотата за ваучерите за храна, която се отпуска, се ще се увеличи и от 160 млн. лв. ще стане 200.

"Най-вероятно в началото на август ще започне работа Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Там ще бъдат обсъдени всички важни въпроси като този за минималната работна заплата и други", коментира Адемов.

Той каза, че ще бъде внесен проект за изработване на механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата в НСТС. Праг на бедност, работна заплата и инфлация са критериите са включени в тази формула.

На въпроса дали от 1-ви октомври има възможност минималната работна заплата да бъде увеличена с 20 лева, социалният министър отговори: „За да се случи това, трябва в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да фигурира увеличението на размера на минималната работна заплата".

Хасан Адемов съобщи, че размерът на очертаващия се дефицит е около 555 млн. лева от първоначалните оценки на приходната агенция за неизпълнение.

#Хасан Адемов #закон #бюджет #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници