Борисов: Нищо добро не очаква Европа

Борисов: Нищо добро не очаква Европа
„Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми”, смята премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми, заяви премиерът Бойко Борисов в Берлин.

Това той направи при откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Германия.

„Най-ниските данъци имаме в ЕС и ние на никаква цена няма да си ги променяме – аз съм поел такъв ангажимент пред българския народ“, коментира премиерът.

Борисов запита събеседниците си дали има логика тези държави, които са слаби и са допуснали големи бюджетни дефицити, изхарчили са много повече пари, отколкото са произвели, сега да бъдат наградени от Европейската комисия: „Парите, които получават от еврофондовете, да ги кофинансират само с пет процента от бюджетите си“.

„А тези, които сме спазвали бюджетната дисциплина, които сме си направили дефицитите под три процента, имаме най-ниския външен дълг в Европа – да кофинансираме 20%“, недоволства министър-председателят.

„Къде е логиката – чисто икономическа и финансова? Казва се – който не е глупав, трябва веднага да вдига дефицита, за да кофинансира с 5%“, каза още той.

Според него по тази логика увеличаването на бюджетният дефицит ще направи народа доволен, защото ще се харчи повече за него и ще се освободят 15% от бюджета.

„Аз не виждам абсолютно никаква логика“, категоричен беше Бойко Борисов.

„Тези държави, които имат проблеми, ок – пет процента, но защо да не е и за финансово дисциплинираните, тези, които сме спазили всички критерии“, запита отново той.

По думите му в България парите за кофинансиране са доста пари, но по-важен е принципът: „Нищо добро не очаква Европа, ако работи с антиикономически механизми“.

Това не само че не е механизъм, който ще доведе до растеж; това е механизъм, който толерира недисциплинираните, смята Борисов.

„А от вас, от германците, съм чувал, че трябва да се толерират тези, които са моторите и водят напредъка. Затова ви моля за съдействие. Президентът Барозу ми каза на тази тема – говори с канцлера и днес в програмата сме го поставили на първа тема“, посочи българският премиер.

„Казват ми: „Защо сме финансово дисциплинирани, защо и ние не направим така, че да ни подпомагат германците?“. Как да отговоря на опозицията защо сме дисциплинирани, а недисциплинираните получават повече пари. Много ми е интересен вашият коментар; аз не мога да го коментирам, защото изпадам в неловко положение пред моята опозиция. С нищо вие не ни стимулирате да бъдем финансово дисциплинирани като вас“, посочи Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Германия #Берлин #Ангела Меркел #канцлер #Източния комитет на германската икономика. #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници