Стоянович: Много проблеми има около „българския Лувър“

Стоянович: Много проблеми има около „българския Лувър“
Според Стоянович галерията може да е отворена през есента на 2014 година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Има много проблеми около проекта за бъдещата Национална художествена галерия, т.нар. „Български Лувър“, като избирането на тази дума е малко странно.“

Това каза министърът на културата д-р Петър Стоянович на пресконференция във вторник, цитиран от агенция „Фокус“.

„В сферата на културата наследството, което получих, не е леко, но смятам, че начинът, по който е управляван от предишното ръководството досега този проект, не прави чест на България. Това, което ни предстои, е не толкова да подбутваме проекта напред, а да го запазим“, посочи той.

„Имаме строителство и напън – да се усвоят едни средства, преди да е ясно какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща Национална художествена галерия“, каза още Петър Стоянович.

Министърът каза, че заведението, което е на южната фасада на сградата, пречи за осъществяване на проекта. По думите му подписан е престъпен договор между предишния министър на културата Абрашев и това заведение, в който няма клауза за разваляне на договора - 3 хиляди лева на месец за 10 години.

„Такъв абсурд досега не съм виждал“, възмути се културният министър.

Според него, ако навреме приключат строителните работи, изсъхнат помещенията и бъде обучен персоналът, галерията може да бъде отворена следващата есен - 2014 г.

#Петър Стоянович #България #Българския Лувър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници