Борисов: Следим бюджетния дефицит, за да сме пред Германия

Борисов: Следим бюджетния дефицит, за да сме пред Германия
Борисов посочи, че в България функционират 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си и които до февруари трябва да станат над 20. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

България така следи бюджетния си дефицит, че да е с една крачка пред Германия.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“ в Берлин.

„2.1% ни е бюджетният дефицит за тази година – един от трите най-ниски в Европа. Така го следим, че да сме с един пункт под Германия и Германия да е след нас“, обяви премиерът.

„Много по-добре сме във външния дълг. На министъра на икономиката съм възложил тази година да увеличим броя на инвестициите. За да не ме разберете грешно: най-ценните ни инвеститори са тези, които създават работни места и експортен продукт“, посочи Борисов.

Министър-председателят уточни, че преди две години с колегите му от кабинета са решили, че има два възможни пътя, по които да поеме управлението на държавата.

„Единият път е на популизма, при него – вдигаш външния дълг, вдигаш бюджетния дефицит, харчиш повече, отколкото изкарваш, задължаваш следващите поколения да го плащат и в един момент стигаш до канцлера Меркел и казваш: „Ами аз закъсах, дай малко пари“. Това е единият път. На другите места ще те върнат; в Германия за радост все още не връщате, малко повече се мръщите, но за радост не връщате“, каза Борисов.

По думите му вторият възможен път е „да си подредим държавата, да намалим разходите в обществения сектор, да направим пенсионната реформа, да хвърлим усилия в инфраструктурни проекти, да повишим административния капацитет и да направим електронно правителство“.

Борисов добави, че в България функционират 14 агенции и министерства, които са свързани помежду си и които до февруари трябва да станат над 20.

„Това е изключително важно – когато има електронно правителство, всички писма, проекти, движения могат да бъдат входирани, а администрацията работи по-бързо и човешкият фактор намалява“, посочи още премиерът.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Германия #Берлин #Ангела Меркел #канцлер #Източния комитет на германската икономика. #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите