Борисов: България пострада тежко от югоембаргото

Борисов: България пострада тежко от югоембаргото
Според премиера България е важна за Европейския съюз и за Германия, тъй като тя е пример, че и държава на изток може да бъде финансово дисциплинирана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България пострада изключително тежко от югоембаргото и без да има никаква вина, понесе непоправими щети за икономиката.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика в Берлин, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.

„България пострада изключително тежко от югоембаргото. Без да има никаква вина, югоембаргото нанесе непоправими щети на нашата икономика. Върна ни много, много години назад“, каза премиерът.

„След това - процесите, които текат в Сърбия, процесите в Македония, в Румъния, затова България е важна с нейната стабилност“, добави Борисов.

Той уточни, че България е важна за Европейския съюз и за Германия, тъй като тя е пример, че и държава на изток може да бъде финансово дисциплинирана, да спазва 3% бюджетен дефицит, да има под 16% външен дълг и да има най-ниските данъци в ЕС.

„България доказа, че може да изпълнява всички подписани споразумения от Маастрихт. В Германия можем да кажем – ако европейските политици просто бяха спазвали маастрихстките критерии, ние нямаше да говорим за финансова криза в Европа“, каза българският министър-председател.

„И няма защо да се сърдим на международните кредитни агенции, може да има една-две-три кредитни агенции, но ако са европейски, ще дадат същите резултати, каквито дава и „Стандарт ен Пуърс“, допълни Борисов.

Според него не може да имаш осем процента дефицит и да ти дадат стабилен рейтинг, също както не може да вдигаш външния си дълг, защото рано или късно тези пари някой трябва да ги изкара.

„И обикновено това сте вие“, обърна се Борисов към присъстващите на срещата от ръководството на Източния комитет на германската икономика.

По думите му регионът, в който се намира България, е много сложен заради проблемите, които имат съседните й държави, като Гърция, и всички тези проблеми се отразяват отрицателно и на нашата страна.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Германия #Берлин #Ангела Меркел #канцлер #Източния комитет на германската икономика. #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници