Борисов към Германия: С нищо не ни стимулирате

Борисов към Германия: С нищо не ни стимулирате
„Какво да отговоря на опозицията, когато ме питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани?“, попита Борисов германските икономисти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С нищо не ни стимулирате, за да сме финансово дисциплинирани, заяви премиерът Бойко Борисов пред водещи германски икономисти.

Пет процента съфинансиране на проектите, които се изпълняват по европейските фондове, не само за най-слабите държави, а и за държавите отличници ще поиска премиерът Бойко Борисов от германския канцлер Ангела Меркел на срещата днес в Берлин, предаде Агенция „Фокус“.

Борисов потвърди това на срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика.

„Какво да отговоря на опозицията, когато ме питат защо трябва да сме финансово дисциплинирани“, обърна се към събеседниците си Борисов.

България е една от трите държави в Евросъюза с най-добра финансова дисциплина, посочи той.

„Въпреки това излиза, че е по-добре да имаш висок външен дълг и висок бюджетен дефицит, защото по този начин те подпомагат“, каза още премиерът.

По думите му държавите, които не са финансово дисциплинирани, са облагодетелствани с по пет процента съфинансиране, а такива като България, които спазват всички критерии, трябва да се съфинансират с 20% по европейските проекти.

„Много ми е интересен вашият коментар. Изпадам в неловко положение пред моята опозиция. С нищо не ни стимулирате. Ние не искаме допълнително пари, а само това, което се дава на най-затруднените държави, да се даде и на най-дисциплинираните“, уточни Борисов.

„Излиза, че е по-добре да си популист, да вдигаш дълг и дефицит, вместо да си спазваме всички критерии“, добави българският министър-председател.

При пет процента съфинансиране в България биха се освободили около 500 милиона лева, които да се пренасочат към други важни сфери, каза още той.

Пред германските бизнесмени бяха засегнати още темите за зелената енергия, за инвестициите, за електронното правителство.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Германия #Берлин #Ангела Меркел #канцлер #Източния комитет на германската икономика. #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"