90 г. затвор за ислямист от Бангладеш, отговорен за смъртта на 3 млн. души

90 г. затвор за  ислямист от Бангладеш, отговорен за смъртта на 3 млн. души
Снимка: demotix.com
A A+ A++ A

Специален трибунал в Бангладеш осъди на 90 г. един от водачите на ислямистите в страната по обвинения за организиране на зверства по време на войната за независимост от Пакистан през 1971 г., предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Гулам Азам е сравняван от прокурорите в Дака с Адолф Хитлер. Той беше признат за виновен по пет обвинения, сред които планиране, престъпен заговор, подстрекателство, съучастничество, убийство и мъчения. В резултат на тези действия според обвинението са загинали над 3 млн. души (според други данни броят на жертвите е между 300 000 и 500 000 души).

Азам е на 90 години. По онова време е бил държавен глава и лидер на партията „Джамаат е ислами“, чийто духовен водач е днес.

Той не беше осъден на смърт заради напредналата си възраст. Според прокуратурата той заслужавал най-тежкото наказание. Представители на държавното обвинение констатираха след присъдата, че правосъдие в някаква степен е било въздадено, но „ние не сме напълно задоволени“. В навечерието на произнасянето на присъдата следовници на Азам предизвикаха стълкновения със силите за сигурност на много места в страната.

#Дака #Адолф Хитлер #Бангладеш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"