Варненски съд оправда двама по дело за контрабанда на кокаин за 61 млн. лева

Варненски съд оправда двама по дело за контрабанда на кокаин за 61 млн. лева
В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче Танго установили специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното. Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 358 100 лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският окръжен съд оправда напълно двамата подсъдими по делото за контрабанда на кокаин за повече от 61 млн. лева, съобщават от пресцентъра на съда.

Веселин Цикалов и Иван Христозов, подсъдими по делото за контрабанда на 231,54 кг кокаин, пренесен по море в контейнер, съдържал бутилки вино от Боливия, бяха оправдани напълно.

В хода на съдебното дирене, започнало през ноември миналата година и продължило с няколко заседания през 2013 г., бяха разпитани повече от 30 свидетели и експерти.

Първата съдебна инстанция не намери доказателства за вината на двамата бизнес партньори. Съдът измени и досегашната им мярка за неотклонение - от парична гаранция в размер на 60 хил. лева в подписка.

В края на юни 2009 г. на борда на кораб „Кристофър“, акостирал на пристанище Варна-запад, пристигнал контейнер, пратка от Чили, чийто получател била фирмата на Цикалов „Интерфууд 98“. На практика това бил и първи внос на вино от тази страна, а според митническите власти контейнерът идвал от рискова дестинация - Чили, Панама, Испания и Италия.

Близо 10 дни след пристигането на контейнера и преди да бъде освободена стоката от получателя, той бил избран за митническа проверка. Тя установила, че кашоните с вино били по-малко от обявените.

В 1020 бутилки специалните служби и митническото куче Танго установили специфично затворени бутилки с прозрачна течност и утайка на дъното. Полевият тест доказал наличието на кокаин, чиято стойност по-късно е фиксирана на 61 358 100 лева.

Дни по-късно бяха задържани софиянците - управителят на „Интерфууд 98“ Веселин Цикалов и Иван Христозов, в чийто офис се е помещавала фирмата – получател на контейнера.

Близо 3 години и половина продължи досъдебното производство. В хода на съдебното дирене съдът не намери доказателства всеки един от подсъдимите да е знаел какво има в контейнера.

Виното е товарено в Чили, а контейнерът е запечатан в Боливия.
Присъдата на първата съдебна инстанция, чиито мотиви ще бъдат изготвени в срока, посочен от закона, подлежи на въззивен контрол пред Варненския апелативен съд.

#кокаин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници