Заводът за компостиране в София готов до 4 месеца

Заводът за компостиране в София готов до 4 месеца
A A+ A++ A

До края на октомври ще приключат окончателно строителството и монтажът на съоръженията в столичния завод за компостиране на отпадъци. Това увериха от фирмата изпълнител „Егерман“ кмета на София Йорданка Фандъкова, която посети обекта в Хан Богров, предаде „Стандарт нюз“. 
Машините за обработка на биоотпадъците са започнали да пристигат тези дни. До края на годината общината се надява да получи разрешение за ползване на съоръженията. След това започват тестовите изпитания.

Реалната работа трябва да започне в края на 2014 г. При пълен капацитет заводът ще преработва 40 хил. тона хранителни и растителни отпадъци на година, от които ще се получава 12 хил. тона органична тор. Наред с това ще се отделя биогаз, от който ще се произвежда над 5 млн. киловатчаса електроенергия.

„Това е два пъти повече от енергията, която ще използва заводът, така че ще може да продаваме ток“, поясни Мария Бояджийдска, зам.-кмет на София. Полученият компост също ще се продава за наторяване. Стойността на проекта е 46 млн. лв. От тях 84% са финансирани от Оперативна програма „Околна среда“, а останалата част - със заем на Столична община от ЕИБ.

Заводът ще се снабдява със „суровина“ от заведенията за обществено хранене, търговските обекти и пазарите, а от парковете - със зелени отпадъци. „Приканваме всички собственици на ресторанти да се включат, предоставянето на хранителните отпадъци и транспортът са абсолютно безплатни за тях“, заяви Бояджийска.

#София #завод #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници