Протестиращите прекратиха временно блокадата на Дунав мост

Протестиращите прекратиха временно блокадата на Дунав мост
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Протестиращите земеделски производители прекратиха временно блокадата на Дунав мост, предаде БГНЕС. Контактни групи от страна на тютюнопроизводителите и производителите на зеленчуци преговаряха в Русе с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който пристигна специално, за да чуе техните искания.

Министърът отново подчерта, че има договорени 73 млн. лв. за тютюнопроизводителите, а отделно ще бъдат отпуснати още 11,5 млн. лв. Това засега удовлетворява бранша, който постави още едно важно искане за спешна промяна в Закона за тютюна, за да се узаконят националните доплащания за тютюна до 2020 г.

От името на целия сектор „Земеделие“ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филчев е поставил три проблема – нуждата от закон за браншовите организации, горивото за селскостопански нужди да бъде на ниски цени или дори без акциз, сезонните работници да могат да излязат от сивата икономика. Принципно е постигнато съгласие по важността на тези въпроси.

Министър Греков е поискал от зеленчукопроизводителите да се сдружат в асоциация, за да имат възможност да получават субсидии и да се искат квоти за износ. Като приоритет е също създаване на пазари на производителите в големите градове, за да може потребителите да имат директен достъп до продукцията.

Министърът се договори за свикване на консултативен съвет с тютюнопроизводителите на 18 юли, а заместникът му Бюрхан Абазов утре ще преговаря със зеленчукопроизводителите от Сливо поле. Земеделците обявиха, че остават в готовност за нови протести, ако не се разберат с държавата.

#протест #Дунав мост #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници