Дянков против евросъгласуване на икономическите политики

Дянков против евросъгласуване на икономическите политики
„България няма да прави никакви вноски нито към Международния валутен фонд, нито към общия спасителен механизъм. Това не ни е необходимо“, за пореден път отсече Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че е против съгласуването на икономическите политики между държавите – членки на Европейския съюз.

„Мнението на Министерството на финансите и моето мнение е, че глава четвърта от Международното споразумение за усилен икономически съюз трябва да отпадне изцяло“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Глава четвърта се отнася за по-голямата кооперация на икономическата политика на страните, които ще подпишат документа, поясни Дянков.

„Не смятам, че мястото на тази глава е в точно това споразумение. Освен това има доста големи неясноти по какъв начин тя е свързана с предишната идея за пакта „Евро плюс“, уточни финансовият министър.

По думите му, ако четвърта глава не отпадне от споразумението, България въобще не трябва да го подписва.

„Вчера пратих писмо до моите колеги от страните извън еврозоната, с което изразих последното ни мнение на базата на последния четвърти вариант на документа“, обясни Дянков и добави, че България подкрепя глава трета, която е свързана с фискалната дисциплина.

„Ние вече с промените в Закона за устройството на държавния бюджет сме направили важните стъпки в тази посока и ще подкрепяме това“, аргументира се министърът.

Той е помолил неговото предложение да се обсъди като първа точка от дневния ред на срещата на министрите на финансите на страните извън еврозоната следващия понеделник.

„Ясно сме казали, че България няма да прави никакви вноски нито към Международния валутен фонд, нито към общия спасителен механизъм. Това не ни е необходимо. Казали сме го ясно и няма да си променим мнението“, изтъкна за пореден път Симеон Дянков.

#Международния валутен фонд #Европейския съюз #Европа #България #еврозона #вицепремиер #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"