Откриха нов човешки вкус – мазното

Откриха нов човешки вкус – мазното
A A+ A++ A

Американски учени откриха шести основен вкус, който може да разграничи човешкият език – мазното, съобщи БТА.

До неотдавна специалистите мислеха, че човешкият език може да разграничи само четири основни вкуса – сладко, кисело, солено и горчиво. След това беше открит петият вкус „умами“.

Сега учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха и усещането за мазно. Те локализираха химически рецептор във вкусовите луковици на езика, който разпознава мазните молекули, и установиха, че неговата чувствителност е различна у различните хора. Резултатите могат да помогнат да бъде разбрано защо някои хора ядат повече мазно – те не усещат толкова добре този вкус. Учените се надяват откритието им да помогне в борбата със затлъстяването, като бъде повишена чувствителността към мазнините в храната.

Освен основните вкусове друг аспект на усещането за храната е ароматът й. Той се улавя от носа. Хората с по-ниски нива на рецептора CD36 усещат по-добре мазнините в храната. Вариации в гена, който произвежда CD36, правят хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини. Тези, при които CD36 е наполовина, са осем пъти по-безчувствени към наличието на мазнини.

Около 20 процента от хората имат вариант на гена за CD36, свързан с производство на по-ниски нива от рецептора. Това означава, че те не са толкова чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това ги прави по-склонни към напълняване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници