Патриарх Неофит: Загубихме ценен брат

Патриарх Неофит: Загубихме ценен брат
Патриарх Неофит Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Губим ценен брат и сътрудник, сподели патриарх Неофит за кончината на Кирил Варненски, съобщи Livenews.

В първите си думи за покойния митрополит главата на Православната църква го определи като добре познат на всички, грижовен за епархията, познат на православните църкви, с добри контакти.

Патриархът обясни и какво предстои оттук-нататък. Първо Варненският епархийски съвет ще съобщи какво са предприели. Утре пък на среща на Светия Синод ще се определят централните въпроси, включително и ще се избере наместник-председател на овакантения пост.

В четвъртък (11 юли) ще се състои погребението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"В 9 часа ще има литургия, на която по всяка вероятност ще присъства и партиарх Неофит и целият Свети Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия",  съобщи протойерей Дончо Александров - говорител на митроплията. Тялото на митрополита ще бъде положено в митрополитската алея в старите гробища във Варна.

След изтичането на 40-те дни от смъртта на Кирил ще бъде избран неговият наследник. Новият митрополит се избира на два етапа – в първия участват всички 19 архиереи без епархии (съгласно православната традиция тези епископи носят имена на древлепросияли, т.е. съществували в миналото епархии).

На балотаж след това Светият синод избира единия от двамата кандидати, събрали най-много гласове от епархийските избиратели в първия тур.

#Кирил #Неофит #кончина #Светия синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници