Социалният министър: Политиците носят отговорността, не икономистите

Социалният министър: Политиците носят отговорността, не икономистите
Според Хасан Адемов политиците носят отговорност за бюджета, не икономистите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Водещите икономисти имат право на оценка, тяхното съгласие или несъгласие за актуализация на държавния бюджет е важно, но тези, които носят отговорност, са политиците.“

Това заяви социалният министър Хасан Адемов във вторник, по повод възраженията на някои експерти срещу актуализацията на бюджета, която вече лансира премиерът Пламен Орешарски.

„Ако водещите икономисти искат да управляват страната, да се явят на избори, да ги спечелят, да формират правителство и да налагат каквато си искат политика“, посъветва ги министър Адемов.

Според него актуализацията на бюджета нямало да бъде за поемане на нови разходи, а за необезпечените с приходи харчове, заложени в бюджетна рамка, съобщи „Стандарт“.

По информация на приходните агенции очакваният дефицит за тази година щял да е около 1 млрд. лв. Министър Адемов припомни, че социалният пакет в подкрепа на най-бедните е бил за сметка на реализирани икономии в ДОО и бюджета на социалното министерство.

Социалният министър увери още, че ако има финансово възможност и съгласие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, минималната работна заплата може да се вдигне още веднъж през октомври. В противен случай тя щяла да нарасне в началото на идната година заедно с новия държавен бюджет.

Адемов посочи и намерението на министерството да обвърже социалните помощи с някакъв вид задължителна квалификация вместо сегашните 4 часа заетост за половин месец.

„Абонаментът „социално подпомагане“ справедливо дразни цялото общество, макар че в момента на социални помощи са около 49 хил. българи“, призна министърът.

Той и германският посланик у нас Матиас Хьопфнер откриха обновена автоработилница в Българо-германския център за професионална подготовка. Това е съвместна инициатива на германската компания БОШ и центъра и в него се подготвят автомонтьори.

#Хасан Адемов #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници