Искра Михайлова: Цената на водата ще скача, ако не се промени законът

Искра Михайлова: Цената на водата ще скача, ако не се промени законът
Според Михайлова законът за водите трябва да се промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви в петък в Момчилград, че спешно във ведомството й работят по промени в Закона за водите, което се налага заради предстоящото договаряне на европейските средства за периода 2014-2020 г., съобщи БГНЕС.

Михайлова направи първата копка на проекта за обновяване и доизграждане на водопроводната мрежа в града на стойност 25 млн. лева. Запитана няма ли риск да поскъпне цената на водата за градчето с около 10 000 жители, тя посочи, че по-голямата част от средствата за проекта са безвъзмездна помощ от ЕС, а после той се влива в собствеността на ВиК.

„Много е важно как ще решим въпроса с остойностяването на тези проекти и отражението върху цената в стратегията за водите. Миналият парламент прие една стратегия за развитие на водния сектор, в която пише, че секторът ще се самоиздържа. Това поставя на дневен ред въпроса дали ние ще стигнем дотам да подготвяме схема за помощи на част от населението, за да ползва водна услуга. Този въпрос наистина е важен, трябва да се реши дали тези инвестиции ще оскъпяват или ще подобряват, или ще оптимизират както качеството на услугите, така и стойността на водната услуга“, подчерта Михайлова.

Тя посочи, че в Североизточна България цената на водата е много скъпа и ако се въведе системата на самоиздръжка на цялата мрежа, ще се окаже, че водата ще бъде толкова скъпа, че ще възникне проблем, по-голям от електроснабдяването и цената на електроенергията.

Запитана дали страната ни е заплашена от тежки санкции заради липсата на депа за отпадъци и закъснението в изграждането им, Искра Михайлова отговори, че подобна опасност наистина има.

„Има опасност да бъдем санкционирани заради липсата на депата, тъй като не изпълняваме ангажиментите си по договора за присъединяване в ЕС. ЕС обаче не е само санкциониращ орган, а партньор, и не очаквам само санкции, а подкрепа“, изрази надежда екоминистърът.

#Искра Михайлова #Момчилград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници