Отличиха патриарх Неофит с почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов“

Отличиха патриарх Неофит с почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов“
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отличен с „Почетен знак за лидерство Стефан Стамболов“ – огърлие, в категория „Личен лидерски принос към българската държавност през 2013 г.“, съобщиха от Светия синод.
A A+ A++ A

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отличен с „Почетен знак за лидерство Стефан Стамболов“ – огърлие, в категория „Личен лидерски принос към българската държавност през 2013 г.“, съобщиха от Светия синод.

Това отличие му бе връчено по време на VІІ научна сесия по проблемите на лидерството на тема: „Национална сигурност: духовенство и лидерство“. Съорганизатори на конференцията са Институтът по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Националният военноисторически музей, който бе и домакин на събитието.

След като получи грамотата и почетния знак, Негово Светейшество произнесе слово, в което очерта най-важните характеристики на добрия лидер и неговата роля в обществото според православното разбиране. „Лидерът е човек, който трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните, който се грижи не за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена; човек, който винаги трябва да бъде на разположение, готов да послужи.

Ето такъв трябва да бъде истинският лидер - отдал напълно себе си на волята Божия и на грижата за поверените му от Него хора. При това не по принуда, а доброволно“, подчерта патриархът. „"Важен, определящ фактор за един истински лидер е искрено да обича и да милее за поверените му люде. Да ги обича с онази любов, която е дълготърпелива, пълна с благост, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, не се радва на неправда, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява“, каза патриарх Неофит.

„Благодаря от сърце за високата чест да бъда отличен с Почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов“ и усърдно се моля Бог да укрепва вас, във вашите трудове, а мен да освещава и наставлява, та да нося достойно първо светителското служение, което ми е възложено“, заяви още патриархът.

От името на Военния музей неговият директор доц. Соня Пенкова подари на Светейшия патриарх драгоценен дар: копие на т. нар. Опълченска чашка. Такива чашки са изработени специално и са подарени на всички опълченци по повод 25-годишнината от Освободителната Руско-турска война.

Военният музей е направил само 5 копия на тези чашки, една от които бе връчена на патриарх Неофит в знак на уважение и почит. Организаторите и участниците в конференцията многократно изтъкнаха липсата на духовност в наше време като основен проблем в нашето общество и колко нужно е за българския народ да има достойни примери за подражание, като днес отличените Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и акад. Петър Кендеров – председател на Международната фондация „Св. Кирил и Методий“.

В приветствието си към конференцията военният министър ген. Ангел Найденов се обърна към отличените с думите: „Във ваше лице имаме личности, които безспорно заслужават тази награда, защото обединявате в себе си интелект, решителност и всички необходими качества за един истински лидер. Вие носите онзи морал, чистота и отговорност, които са необходими за нашата нация“.

#патриарх Неофит #Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници