Стойчо Стоев не се е самоубил?

Стойчо Стоев не се е самоубил?
Тялото на 17-годишната Мирослава беше намерено на 12 януари, след като момичето беше в неизвестност от 7 ноември мин. г. Снимка: newsmaker.bg
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил – пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник.

Това се казва в позиция на правозащитната организация, публикувана на официалната й страница в интернет.

Единият от заподозрените за убийството на 17-годишната Мирослава Николова – Стойчо Стоев, беше задържан от полицията в деня, в който беше открито тялото на момичето – 12 януари.

Според официалната версия на полицията Стоев се е самоубил по време на повторен оглед на жилището му, като се заключил в банята и използвал собствено оръжие.

От Българския хелзинкски комитет обаче не са склонни да вярват на тази история и смятат, че има вероятност Стоев да не е посегнал сам на живота си.

„Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство“, казват от БХК.

„Такъв например е случаят по делото Огнянова и Чобан, по което през 2007 г. Европейският съд по правата на човека осъжда България за нарушаване правото на живот. В този случай Съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 м височина, „за да избяга“, добавят от там.

Според правозащитната организация силно подозрение в случая на Стойчо Стоев будят няколко факта:

1) смъртта е причинена с оръжие, за което някои медии съобщиха, че е полицейско;

2) алтернативно, оръжието, макар и не полицейско, е било на разположение на Стоев след вече извършено претърсване на жилището му;

3) изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП човек (с белезници) да се застреля;

4) според съобщения в някои медии били чути три изстрела;

5) твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не;

6) според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането;

7) няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

От БХК посочват още, че оправданията на висши полицейски служители за „грешка“ на полицаите от умора са несъстоятелни.

„Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите“, се казва още в позицията на комитета.

БХК напомня, че преди почти година започна кампанията „Полицейското насилие: стоп сега!“, чиято цел бе да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията.

„Това още не е станало. Напомняме на властите, че търпението на гражданите не е неизчерпаемо“, завършват изявлението си от комитета.

#Мирослава Николова #Стойчо Стоев #Българският хелзинкски комитет #БХК #ГДБОП #Перник #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници