Жените с нощни смени са по-застрашени от рак

Жените с нощни смени са по-застрашени от рак
A A+ A++ A

Жените, които работят нощни смени в продължение на 30 години, са два пъти по-застрашени от развитие на рак на гърдата, предупреждават учени.

Причината се крие в изкуствената светлина, която може да провокира растежа на тумори, предава БГНЕС. Канадски специалисти изследвали 1134 жени с рак на гърдата и сравнили резултатите с 1179 представителки на пола, които никога не са били диагностицирани с болестта. Около една трета от жените, участнички в изследването, давали нощни смени като медицински сестри, рецепционистки в хотел или др. Те били разделени в три групи в зависимост от това колко дълго време работят на този пост – до 14 години, между 15 и 29 години и над 30 години.

Откритията, публикувани в British Medical Journal показват, че жените, които работят 30 и повече години през нощта, са двойно по-застрашени от рак на гърдата. Въпреки че много хора работят на луминесцентно осветление по всяко време на денонощието, учените смятат, че най-опасна е изкуствената светлина през нощта. Това е така, защото тя нарушава цикъла на съня и хормоналните ритми на организма, което предизвиква рак.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници