Бившият разузнавач №1 Кирчо Киров е обвинен в присвояване на близо 5 млн. лв.

Бившият разузнавач №1 Кирчо Киров е обвинен в присвояване на близо 5 млн. лв.
За пет години генерал-лейтенант Киров е отклонявал по 900 хил. лв. на година. Снимка: novini.bg
A A+ A++ A

Военноокръжната прокуратура на София е внесла във Военния съд обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров. Киров е обвинен за това, че като директор на Национална разузнавателна служба, в периода от 2007 г. до 2011 г., присвоил бюджетни средства – собственост на службата, уточняват от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Присвоените парични суми са в особено големи размери, на обща стойност повече от четири милиона и седемстотин хиляди лева.

За улесняване на присвояването генерал-лейтенант Киров е съставял официални финансови документи за несъществуващи служебни разходи. За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото.

За период от 5 години като шеф на НРС Киров е отклонявал по над 900 000 лв. на година. Безотчетното харчене е засечено, след като разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов.

Публикуваните в електронни медии разговори на членове на Висшия съдебен съвет и магистрати са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред. Това е установено до настоящия момент от възложената по разпореждане на главния прокурор проверка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела са били водени от ГДБОП. Оперативните дела са изискани от и.д. председателя на ДАНС и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.

#Кирчо Киров #НРС #главния прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници