Орешарски разговаря с Меркел, Оланд и Камерън

Орешарски разговаря с Меркел, Оланд и Камерън
Министър- председателят Пламен Орешарски разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън.
A A+ A++ A

Министър- председателят Пламен Орешарски разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Орешарски се е срещнал с тях малко преди да влезе в редовното заседание на Европейския съвет. Проблемите на младежката заетост и на финансирането на малките и средни предприятия са сред основните теми, които се разискват на дискусиите в Европейския съвет вчера и днес.

Тези теми обсъди и премиерът по време на срещите си в Брюксел преди седмица с президента на ЕК Жозе Мануел Барозо и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Планираните 6 милиарда евро за младежка заетост ще бъдат увеличени поне до 8 милиарда, обявиха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

На вчерашната дискусия на съвета Орешарски обсъди и действията на държавите-членки с високи нива на младежката безработица, които трябва да вземат на трудовите си пазари и системите за професионално обучение и образование. Облекчаване на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост, са друга част от темите, които бяха дискутирани.

„Инициативата за младежка заетост" трябва да завърши до края на януари 2014 г. Това ще позволи да започне изплащането на първите средства за бенефициентите. Ще бъдат използвани възможностите за подкрепа на младежката заетост от Европейския социален фонд, насърчаване на мобилността на младите хора чрез програмата „Твоята първа работа с EURES" и „Еразмус за всички".

„Европейският съвет приветства постигнатото днес споразумение по Многогодишната финансова рамка (2014-2020), което ще позволи своевременното стартиране на програмите от новия програмен период, включително мобилизирането на допълнителни средства, с които да се адресират проблемите, свързани с младежката безработица", съобщиха още от правителствената служба.

На 3 юли Пламен Орешарски ще вземе участие в конференция, посветена на младежката заетост в Берлин. Тя ще бъде под патронажа на германския канцлер.

#Орешарски #Барозу #Херман Ван Ромпой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници