Д-р Димитър Петров: Има преразход от 103 млн. лв. за лекарства за годината

Д-р Димитър Петров: Има преразход от 103 млн. лв. за лекарства за годината
„Има проблеми с разплащането на болниците, така наречената надлимитна дейност за второто тримесечие. Необходими са поне 40 млн. лева, а никой не знае кога ще се платят и дали ще бъдат изплатени“, каза бившият директор на НЗОК.
A A+ A++ A

„Има проблеми с разплащането на болниците, така наречената надлимитна дейност за второто тримесечие. Необходими са поне 40 млн. лева, а никой не знае кога ще се платят и дали ще бъдат изплатени“, каза бившият директор на Националната здравноосигурителна каса и старши експерт в Българския лекарски съюз д-р Димитър Петров пред Bulgaria On Air.

„Съществува огромен преразход за годината от 103 млн. лева за лекарства, но се крие старателно от Пламен Цеков, заемащ поста управител на здравната каса. Тези пари няма откъде да бъдат покрити“, обяви Петров. По думите му една част от разликата идва от онколекарствата, а друга - от останалите лекарства. Той обвини и държавната квота на Надзорния съвет на касата в абсолютна некомпетентност и заради това практически не функционира.

„Преди това правителство членовете едва се събираха на заседание, едва имаха един зам.-министър, който разбираше какво прави. Голяма част от тях вече не са зам.-министри и не идват на заседания, а нови избрани няма и работата е блокирана“, каза още той. Според него проблемът е следствие от непрозрачното управление на Цеков.

Негативната картина ще се допълни, ако не се изберат нови членове до един месец, защото ще означава спиране на парите за изпълнителите на медицинска помощ и за лекарствата, обясни Петров. Според него новоизбраният съвет трябва да се захване със съществуващия дефицит и намиране на средствата за покриването му. „Ние искаме оставката на Цеков поради некомпетентното му управление.

НЗОК е рестриктивна институция, парите за здравеопазване никога не стигат, не само в България, но може да се подобри начинът за регулиране на процесите - парите трябва да следват пациента“, коментира още експертът. „Трябва да има възможност хората да си правят здравната осигуровка в друг здравен фонд, независимо частен или държавен, както е в Германия и Испания.

По тези стъпки тръгна Холандия и стигна до пълна демонополизация. Здравната каса трябва да се държи далеч от прякото политическо влияние“, категоричен беше Петров.

#НЗОК #Д-р Димитър Петров #Пламен Цеков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници