Данаил Папазов: Бургас и Варна да забравят провинциалното мислене

Данаил Папазов: Бургас и Варна да забравят провинциалното мислене
A A+ A++ A

Бургас и Варна трябва да забравят провинциалното мислене, да спрат да се състезават помежду си и да работят заедно. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде радио „Фокус“ - Бургас. Папазов бе в града, за да участва в официалното подписване на договора за изграждане на двете трафик кули на пристанище Бургас и Варна.

Договорът бе подписан между Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Консорциум „Мидия – Диана Комерс“ и е за проектиране, изграждане и обзавеждане на трафик кулите за корабоплаването. Трафик кулите в двата най-големи български пристанищни центрове се строят изградени по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3“, финансиран по приоритетна ос -„Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешноводни пътища“ на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Общата стойност на инвестицията е 3 767 700,00 лв. (без ДДС) и включва проектиране и изграждане на двата брегови центъра, а също така доставка и монтаж на машини и съоръжения.

„Благодарение на този проект целият трафик в пристанищата ще се управлява от кулите, а не само в каналите, както се вършеше досега. Разбира се, тук също има закачки, които ще се опитаме с колегите да решим. Аз съм от Варна, но никога не съм спорил кой град е по-велик. Трябва да има неща, които да се развиват и в Бургас, и във Варна. И заради това първото условие, което съм поставил, е кулите да бъдат едни и същи. Не ме интересува коя ще бъде по-хубава, а искам да бъдат еднакви“, заяви преди подписването министър Данаил Папазов.

В подкрепа на думите си той посочи, че преди години изграждането и на двете пристанища е станало по един и същ проект, и сградите на железопътните гари в двата града също са еднакви. Папазов дори поиска от избрания строител да представи всички постъпили проекти както пред обществеността в Бургас, така и пред обществеността във Варна.

„Ще помоля да направим нещо, което не е правено досега. Няма да забавим кой знае колко процедурата. Преди проектирането да дадем една седмица всички идейни проекти, които бяха направени за Варна и за Бургас, да бъдат представени пред бургаската и варненската общественост, всеки да си избере кулата в Бургас и във Варна, за да няма спорове, че едната била такава, а пък другата еди-каква си. Аз почти всички проекти ги видях и са много добри“, каза министърът.

Той допълни, че по този начин стои и въпросът с бъдещи назначения. Данаил Папазов съобщи, че само преди два дни е поискал от варненската и бургаската морска общественост да предложат кандидатури за директор и зам.-директор на „Морска администрация“. Изискванията са новите директори да владеят английски на високо ниво и да бъдат капитани далечно плаване. Ако има единство в морския бранш за този човек, министърът каза, че ще го назначи „независимо какво ще му струва“.

„Искам да има съгласие между бургаската и варненската общественост и да не изпадаме в дребен провинциализъм и да може да привлечем повече проекти, които да се работят в нашите региони“, каза Папазов. Той пожела строителните дейности да приключат в срок и през 2015 година и двата града да имат две трафик кули, които да ги красят. Очакваните резултати от реализирането на проекта са подобряване безопасността и ефективността на корабоплаването, ограничаване на аварийните случаи. Чрез въвеждането на новите системи ще има пълна проследяемост на корабите. Ще може да се видят последните десет пристанища, където е акостирал, всеки един от тях. По този начин ще може да се прогнозира има ли риск за българските пристанища, които ги посрещат, разясни Папазов.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че тези кули са от изключителна важност за морската безопасност и логистика, като строителството е за около 4 млн. лева, а самото оборудване вътре ще е за 20 млн. лева. Николов допълни, че двете кули са съвместими и ако на едната настъпи повреда, другата ще успее да я замести. По думите му малко са държавите в Европа, които имат оборудвани такива информационна центрове. „Хубавото е, че тук, на Балканите, ние сме първенци“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Пред журналисти министърът на транспорта Данаил Папазов коментира, че засега не се предвиждат кадрови промени в Пристанище Бургас. Изпълнителният директор на порта Деян Димов няма да бъде сменян на този етап, тъй като той е професионалист и с него се работи великолепно. Ако има евентуални промени, те ще бъдат козметични. Министър Данаил Папазов коментира още, че проектът „Зона за обществен достъп“ на Пристанище Бургас ще бъде продължен.

#Данаил Папазов #Бургас #Варна #пристанища #проекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници