Фандъкова: Закриваме трети дом за деца до края на годината

Фандъкова: Закриваме трети дом за деца до края на годината
Йорданка Фандъкова и президентът Росен Плевнелиев присъстваха на посещението на принц Едуард и принцеса Софи в Центъра за обществена грижа „Св. София“ в столицата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на годината предстои да бъде закрит домът за деца, лишени от родителски грижи, „Св. Иван Рилски“ в София, а настанените там 11 деца ще намерят своята семейна среда, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това ще бъде третият закрит дом за деца, като по думите на Фандъкова поставеният от президента Росен Плевнелиев 15-годишен срок за закриване на всички подобни институции е реалистичен.

Тя присъства на посещението на принц Едуард и принцеса Софи в Центъра за обществена грижа „Св. София“ в столицата.

Кметът обясни, че през 2007 г. Столична община е получила от държавата седем дома за деца, лишени от родителски грижи, с настанени в тях около 515 деца. „Само за последните три години успяхме да закрием два, като броят на децата в тези домове намаля наполовина и те са вече 230“, подчерта Фандъкова.

„Когато се закриват домовете за деца, лишени от родителски грижи, те трябва да се настаняват някъде. Засега най-подходящ е моделът на къщите от семеен тип. В рамките на една година ще бъдат отворени 13 подобни къщи и още три центъра“, каза Фандъкова.

„След откриването на тези къщи от семеен тип, които се финансират по Оперативна програма „Регионално развитие“, ще бъде възможно закриването и на четвъртия дом „Дъга“, в който са настанени деца с увреждания от 3 до 7 години“, посочи кметът на София.

#Йорданка Фандъкова #София #принц Едуард #принцеса Софи #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници