Социалните мрежи ни „отвориха очите“ да си „сверим часовника“

Социалните мрежи ни „отвориха очите“ да си „сверим часовника“
A A+ A++ A

Социалните мрежи създадоха лицето на протеста. Дигиталната епоха ни „отвори очите" да „си сверим часовника". Ние вече сме част от мексиканската вълна, която започна от площад „Тахрир" в Кайро, премина през Мадрид, въодушеви Ню Йорк, после възпламени Истанбул и Сао Пауло. Сега сме ние.

Антиправителствените демострации продължават от седмица, а вече най-често задаваният въпрос в мрежата е „Довечера там ли сме?". Странното и много приятно, е, че този въпрос си задават и хора, които в реалния „извънпротестен" ритъм на живот се виждат веднъж в годината.

Приятелски компании пък си избират определени места около Министерски съвет, където да се чакат след работа. Носят си вода, сандвичи. Когато някой блъсне или настъпи някого, казва „Извинявай", а „жертвата" не се муси. Хората внимават да не настъпят дете или куче, събират си боклуците. Пушачите са по-толерантни отвсякога, стараят се да не димят в лицата на онези до тях. А онези до тях, които вероятно участват в сто петиции срещу пушачите, мило се усмихват.

София е с хиляда идеи по-шарена. Хора, облечени като санитари, дебнат да вкарат един политик в психиатрия, други с метли ще измитат властта, дори един господин пристигна с книгата на Волен Сиредов, промушена с кама. Той беше изведен от полицаите веднага, за да не му хрумне и друго. Възрастен мъж носи клетка за птици, а вътре снимки на популярни политици, ентусиасти с мегафони раждат бисер след бисер. Дано на някой му хрумне да ги събере.

В интернет се създаде работилница за идеи за плакати и резултатът е очевиден – всеки ден повече и по-интересни неща.

До преди месец, когато видех, че е създадена група във Фейсбук за дадено събитие и са заявили участие 2500 души, бях сигурна, че ще присъстват около 50. Така се и случваше. По отношение на политическия живот социалните мрежи служеха предимно за критика и заклеймяване.

Сега виртуалната среда вече е част от социалната плът. Много мои приятели след започване на протестите разчитат повече на социалните мрежи да се информират, отколкото на традиционните, защото нещата се случват там, а не просто се отразяват. Социалните мрежи се превърнаха в действаща среда, където проблем със свободата на словото не съществува. Мислещият, пишещият и действащият, са едно. Всеки пише каквото мисли, освен това идеите му могат да предизвикат действие, както се случи след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и бе организиран първият протест пред Министерски съвет.

Медийното затъмнение свърши. Превръщането на социалните медии в основен източник на информация за протестите, накара и редица медии да започнат да ги отразяват не само като каренца. По този начин недоволството на хората придоби легитимност и съвсем различна тежест.

Гневните хора, както наскоро Евгений Дайнов нарече протестиращите, вече не са обвинявани, че са продажни, поръчкови и манипулирани. Вече никой политик не може да ги нарича „интернет лумпени", защото после трябва много да се извинява. А и да се извинява, шансовете някой да му повярва са вече минимални.

Това израстване е показателно и за израстването, за осъзнаването и събуждането на гражданското общество, колкото и клиширано да звучи.

Без значение какъв ще е политическият изход от ситуацията, едно вече е сигурно - „Ще трябва да се изслушваме":).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници