Барозу към Орешарски: Бъдете мъдри

Барозу към Орешарски: Бъдете мъдри
„Оценявам гаранциите, които получих от премиера. Бях ясен с него, че притесненията са ни относно развитието в някои от областите, които посочихме преди няколко години“, добави Барозу.
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е посъветвал българския министър-преседател Пламен Орешарски на среща между двамата в Брюксел да бъде мъдър в ключови назначения, особено на тези постове, които касаят борбата срещу корупцията и организираната престъпност, съобщава БГНЕС

Барозу призова всички политически сили в България, които са загрижени за бъдещето на страната да постигнат консенсус по ключовите въпроси - нещо, което ще бъде в интерес както на България, така и на ЕС.

Най-важните институции и теми не трябва да бъдат поставяни под въпрос, подчерта председателят на ЕК.

„Ние директно заявяваме какво трябва да се направи на национално ниво. Напоследък публикувахме специфични препоръки към страните, които се надявам, че ще бъдат одобрени от Европейския съвет. Много от изискванията трябва да се свършат на национално ниво, но ЕС може и ще подкрепи тези усилия“, обеща Барозу.

„Обсъдихме детайлно настоящата политическа ситуация в страната. Наясно съм, че политическата обстановка е напрегната и рефлектира на желанието на българското общество да види реформи, както и интеграция в политическата система“, подчерта председателят Барозу.

„Оценявам гаранциите, които получих от премиера. Бях ясен с него, че притесненията са ни относно развитието в някои от областите, които посочихме преди няколко години“, добави той.

„Кандидатите трябва да имат много високо ниво на доверие. Говорихме, че водим дискусии по важните проблеми и този въпрос ще бъде решен преди следващия доклад в края на годината“, заяви председателят на ЕК.

Той е категоричен, че реформите в България трябва да продължат, включително в икономическата област. „Обсъдихме детайлно европейските фондове, които са критични за България. В момента фондовете от ЕС са основният източник на приходи в страната и ние искаме да сме сигурни, че тези пари се използват за добри каузи и инвестиции, просперитет на България“, подчерта Барозу.

#Жозе Барозу #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите