България е втора в ЕС по ръст в строителството през април

България е втора в ЕС по ръст в строителството през април
Ръст в строителството през април спрямо същия месец на 2012 г. е регистриран само в три страни от ЕС, сред които и България.
A A+ A++ A

България е втора по ръст в строителството сред страните от ЕС през април.

Страната ни е отбелязала ръст в сектора от 3,9% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

Ръст в строителството през април спрямо същия месец на 2012 г. е регистриран само в три страни – членки на ЕС. На първо място е Унгария с ръст в строителството от 9,8%, а на трето място след България е Швеция с ръст от 2,5%.

В 12 от страните в ЕС секторът се е свил, като най-голям е спадът в Полша – 25,1, Португалия – 24,4%, Словения – 19,3%, и  Испания – 15,3%.

Средият растеж в сферата на строителство в еврозоната е 2% в сравнение с март, когато се е свил с 1,8%, сочат данните на европейската статистическа служба.

Спрямо април 2012 г. браншът е регистрирал спад от 6,6%.

В 27-те страни от Европейския съюз строителната дейност през април е нараснала в сравнение с предходния месец с 0,9% след свиване от 1,3% през март. Спадът на годишна база е бил 5,9%.

В осем от страните – членки на ЕС, за които има данни за април, строителството е отбелязало ръст в сравнение с март, а спад – в седем.

Най-голям е растежът в Германия - 6,7%, Португалия - 5,9% и Италия - 5,5%, а най-голямо свиване е отчетено в Полша - 5,2%, Румъния -3,7%, и Испания - 3,1%.

#строителство #ЕС #еврозоната #България #Унгария #Швеция #Полша #Португалия #Словения #Испания #Германия #Италия #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници