Николай Слатински: Истинското извинение означава оставка

Николай Слатински: Истинското извинение означава оставка
A A+ A++ A

Чувам в междучасието на лекциите, че Станишев бил се извинил за казуса с Дилян Пеевски. Човек може да се извини за всичко, но извинението е искрено, разбираемо, приемливо, допустимо, когато е за нещо, направено неволно, по погрешка, от невнимание.

Но тук става дума за нещо (зло)качествено друго.

Първо, „казусът с Дилян Пеевски“ е обмислян и подготвян дълго, за това говорят и „своевременното“ издаване от ДКСИ, в разрез с всички процедури, правила и стандарти, на най-висш достъп да класифицирана информация на Пеевски; и промените „Пеевски“ в Закона за ДАНС...

Второ, до днес Станишев и близкото му кутевоидно обкръжение непрекъснато, упорито и като изпаднали в транс твърдяха, че Пеевски е най-доброто решение и той щял да направи чудеса в националната сигурност...

Трето, тук не става дума за спонтанна и искрена самозаблуда, а за сложни задкулисни договорки, преплитания и сплитания, които са част от план, от сценарий за подмяна на демократични практики с нелегитимна концентрация на власт с формално законови подстъпи.

Четвърто, когато имаме груб, брутален, стратегически, позорящ страната сред нашите партньори и взривил многоцветното гражданско общество политически акт, истинското извинение - и така е в демократичния свят - означава оставка.

Неизбежна, непредотвратима, неотменима и неподлежаща на обжалване оставка.

Защото, както писах още преди дни, подобно лицемерно и с цел да се спаси личната политическа кожа извинение е, извинете ме за натуралистичното сравнение, все едно самозабравила се мутра да изнасили невинна ученичка и после да каже: „Оооопппс, извини ме, ма!“.

Текстът на експерта по национална сигурност и преподавател в НБУ е публикуван във Фейсбук

#Николай Слатински #Орешарски #протести #Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници