Чешкият премиер подаде оставка

Чешкият премиер подаде оставка
Чешкият премиер Петр Нечас подаде официално оставка след скандала за корупция и злоупотреба с власт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Чешкият премиер Петр Нечас подаде официално оставка след скандала за корупция и злоупотреба с власт, включващ най-близката му сътрудничка, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Чешкият президент Милош Земан не подкрепя идеята за организиране на предсрочни избори и поиска Нечас да остане на поста си, настоявайки, че "правителството трябва да изпълнява редовните си дейности".

Арестуваната Яна Нагиова, бивша шефка на канцеларията на чешкия премиер Петър Нечас, може да получи до пет години затвор.

Следствието обвини високопоставената чиновничка в организирането на незаконно следене на трима души, сред които е й съпругата на премиера Радка Нечасова.

Самият премиер обяви наскоро, че се развежда с Радка. Освен това Нагиова бе обвинена и в корупция. Тя обаче отказа да признае вината си.

"Може би в нещо съм сгрешила, но не съм извършвала никакво престъпление", заяви тя на съдебното заседание.

Според следствието самият премиер може и да не е знаел за незаконната дейност на своята подчинена, макар тя да му е била "дясната ръка".

Нечас обеща вчера, че ще подаде оставка в понеделник.

„Ще подам оставка в понеделник. Наясно съм със своята политическа отговорност”, заяви премиерът пред журналисти, след като проведе преговори с коалиционните си партньори в дясноцентристкото правителство, което е на власт от юли 2010 г.

#Петър Нечас #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници