Продължава антиправителственото движение в Турция (ОБЗОР)

Продължава антиправителственото движение в Турция (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер предупреди, че планираната за днес общонационална стачка е незаконна.

„Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка", заяви Гюлер в понеделник.

„Искам да заявя, че това няма да бъде позволено", добави министърът във връзка с решението на двата най-големи профсъюза в Турция организират стачка в знак на протест срещу насилието, упражнявано от полицията срещу участниците в антиправителствените демонстрации.

Междувременно, стана ясно, че в неделя турската полиция е арестувала около 600 души в рамките на демонстрациите в Истанбул и Анкара. Около 460 души са задържани от полицията в Истанбул, заяви източник от адвокатската колегия в града. След разпита им задържаните са били освободени или са били предадени на прокуратурата. В Анкара, която в неделя стана сцена на сблъсъци, са задържани между 100 и 130 души. Засега няма данни за броя на оставените в ареста протестиращи. Според турското законодателство срокът за задържането в ареста е 4 дни.

При протестите за каузата на парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул, които навлизат в 20-ия си ден, са задържани и някои лекари. Полицията арестува масово всички подозрителни лица на площад „Таксим" и в района около него. Вижда се, че арестуваните лекари с бели престилки са с пластични белезници, закопчани отзад, и се отвеждат с полицейски автомобили. Полицията разрушава и оборудваните временни лазарети в района за оказване на първа медицинска помощ на ранените.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу потвърди информацията, че сред задържаните при демонстрациите в Истанбул има и лекари.

Италиански медии съобщиха, че италианският фотограф Даниеле Стефанини е бил ранен и арестуван от турската полиция по време на сблъсъци в Истанбул. 28-годишният Стефанини е бил ранен в неделя в истанбулския квартал Байрампаша на фона на насилието, разгоряло се след опитите на полицията да прогони протестиращите от централния парк „Гези", заяви агенция АНСА, позовавайки се на източници от италианското посолство в Турция.
Хиляди хора участваха в демонстрация и в Германия, за да изразят своята подкрепа към антиправителствените протести, които се провеждат в Турция на фона на насилствените сблъсъци между демонстранти и полицията. В неделя около 2 000 души са взели участие в акцията в столицата Берлин, скандирайки лозунги в подкрепа на антиправителствените протести на площад „Таксим" в Истанбул.

Берлин е считан за града с най-голямата турска диаспора.

Същевременно, от руското посолство в Турция съобщиха, че консулският отдел на посолството на Русия в Анкара проверява информацията, според която сред задържаните в хода на масовите безредици през изминалата нощ има и руски гражданин. „Официална информация засега няма, консулският отдел на посолството проверява тези съобщения", заявиха от руското дипломатическо представителство.

По-рано Си Ен Ен Тюрк съобщи, че през изминалата нощ в хода на разпръсването на протестна акция в Анкара са били задържани граждани на Иран и Русия.

#Турция #протест #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници