Янева остава шеф на Софийски градски съд

Янева остава шеф на Софийски градски съд
Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно остави Владимира Янева като председател на Софийския градски съд.

Това става ясно от решението на съда, публикувано на сайта на институцията.

Делото е гледано от съдиите Веселина Тенева, Славка Найденова, Джузепе Роджери, Таня Вачева и Николай Гунчев.

Жалба срещу избора й подаде другият кандидат за поста – Величка Цанова. Според нея не са ясни критериите, по които ВСС е предпочел Янева, предаде „Дневник“.

В началото на ноември тричленен състав на ВАС (Юлия Ковачева, Соня Янкулова, Иван Раденков) обяви процедурата, по която е извършен изборът на Янева, за незаконосъобразна.

Тогава магистратите се позоваха на допълненията в Закона за съдебната власт, според които провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на Висшия съдебен съвет.

Янева беше избрана с тайно гласуване. Малко след решението на тричленния състав Конституционният съд (КС) отмени тези текстове от Закона за съдебната власт.

Така КС направи отново приложима разпоредба, според която шефовете се избират тайно, както се назначават съдиите, прокурорите и следователите.

Решението на тричленния състав беше безпрецедентно, защото един от съдиите – Иван Раденков, си направи отвод „след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава“.

Единственият посочен тогава мотив беше „заради съмнения в неговата безпристрастност“, без Раденков да обяснява какво точно има предвид.

Според адвоката на Янева Румен Еленски решението за отмяна на назначението й е нищожно заради отвода на Раденков.

Петчленният състав обаче е постановил, че „решението е валиден съдебен акт“ и че „липсват основания, водени до неговата нищожност“.

„Решението е обявено на 3.11.2011 год. На 2.11. 2011 год. е постъпил писмен отвод от решаването (не от участие) на делото на члена на съдебния състав Иван Раденков, с посочено основание чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК. С изрично отбелязване върху решението от същата дата, председателят на съдебния състав е констатирал, че съдия Раденков отказва да подпише съдебното решение, като депозираният самоотвод е постъпил след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от другите членове на състава. Отбелязването е извършено в съответствие с предвидените процесуални правила. В решението е материализирана колективната воля на всички съдии, участвали в разглеждането на делото“, става ясно от решението.

Петчленният състав на ВАС се позовава на решението на Конституционния съд, с което ВСС избира административните ръководители с тайно гласуване.

Освен това съдиите отказват да обсъждат възраженията на Цанова, че липсват ясни мотиви, с които Владимира Янева е била избрана.

„Величка Цанова е ответник по касационните жалби. Атакуваният съдебен акт е с благоприятен за страната правен резултат. Поради това и наведените от пълномощника възражения не следва да се обсъждат, тъй като не са въведени като касационни основания за исканата отмяна. Още повече че самостоятелно оспорване на мотивите на решението е недопустимо, тъй като правно формираната воля на съда се изразява чрез диспозитива на съдебния акт. За пълнота следва да се посочи, че тричленният състав е изложил мотиви за обхвата на упражнения съдебен контрол за законосъобразност. Критериите за избор на административен ръководител са публично оповестени и законово определени. Безспорно установените рамки на оперативна самостоятелност предоставят на Висшия съдебен съвет широки правомощия, но това е въпрос на законодателно решение“, е записано още в решението.

Изборът на Владимира Янева, която има четири години стаж като съдия и сама призна, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, разтърси съдебната система.

Първи реагираха двама от членовете на ВСС – Капка Костова и Галя Захарова, които подадоха оставки в знак на протест.

След това от Съюза на съдиите в България призоваха членовете на съдебния съвет да подадат оставки, защото вече са напълно дискредитирани.

Назначението на Янева вкара в задочен спор Цветанов и правосъдния министър Попова, която обяви, че ако е била на мястото на Янева, е щяла да се оттегли.

Оказа се също, че Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на „Софийски имоти“, от които баща й е купувал имоти през 2002 г.

Съдийката е участвала като търговски пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си.

Янева бе оневинена от Комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата реши да не се занимава с казуса.

ВСС все още не се е произнесъл и по образуваното дисциплинарно производство срещу нея за редица забавени дела.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници