Калфин: Може да загубим до 1 млрд. евро от фондовете

Калфин: Може да загубим до 1 млрд. евро от фондовете
Според Калфин можем да загубим до 1 млрд. евро от еврофондовете. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"България вероятно ще загуби между половин и един милиард евро от фондовете, с които разполагаше през настоящия финансов период", прогнозира евродепутатът Ивайло Калфин, цитиран от БГНЕС.

Заради слабото усвояване, страната ни няма да успее да използва тези средства до края на годината и ще ги загуби. Калфин пожела на новото правителство да успее да спаси колкото се може от тези пари, влагайки ги във вече готови проекти.

Отговарящият за България в Генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия Йероен ван Оел също даде своите прогнози. Според него до края на годината ще стане ясно колко точно пари ще загуби България, но очакванията са, че те ще възлязат на 6-8% от средствата, предназначени за страната през настоящия финансов период.

"За да изиграят ролята си на катализатор, европейските средства трябва да бъдат концентрирани в няколко области", заяви още евродепутатът Калфин на конференция за планирането на евросредствата за 2014-2020 г., която се проведе в петък.

"Това на първо място трябва да е образованието, защото България спешно се нуждае от добре квалифицирана работна сила. Както и иновациите и внедряването на нови разработки във фирмите. Парите от фондовете трябва да се използват и за насърчаване на преработвателната индустрия, защото в момента страната ни изнася основно суровини", добави той.

Споразуменията за партньорство са нов механизъм на ЕК за насочване на средствата от фондовете към изпълнението на целите на стратегия Европа 2020. Правителството на България планира да представи през септември в Европейската комисия проекта на споразумението.

#Ивайло Калфин #България #Европейска комисия #евродепутат #фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници