Продължава делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията

Продължава делото срещу бившия шеф на Агенцията по вписванията
На последното заседание не се яви един от свидетелите и това наложи отлагане на делото срещу Виолета Николова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд продължава делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, съобщи "Дарик".

На последното заседание по делото не се яви един от свидетелите и това наложи отлагане.

Очаква се на днешното заседание съдът да е получил и одитите на Агенцията по вписванията от 2004 до 2011 г. от дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на правосъдието и от Сметната палата.

Чрез тях защитата на Николова се опитва да докаже, че и други изпълнителни директори на агенцията са си раздавали сами бонуси без одобрението на министъра на правосъдието.

Прокуратурата обаче е на мнение, че това се случвало, преди да бъде променена нормативната уредба и преди да се въведе изричното изискване изпълнителният директор на Агенцията по вписванията да получава допълнително материално стимулиране само и единствено след разрешение от министъра.

Според прокурор Калин Софиянски не е необходимо по делото да бъде призовавана вицепрезидент Маргарита Попова, която беше министър на правосъдието по времето, когато Николова оглавяваше агенцията.

Пред съда вече свидетелства Галена Славова, бившата заместничка на Виолета Николова.

Славова обясни, че през 2011 г. е получила със заповед на Николова 2500 лева под формата на допълнително материално стимулиране.

Единственото обяснение за бонуса, което Славова е получила от Николова е било "така прецених", съобщава БГНЕС.

Тогава съдът отказа да конституира като граждански ищец Агенцията по вписванията, тъй като счете искът на агенцията за неясен.

На 16 април Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами към Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

#Виолета Николова #Агенция по вписванията #Маргарита Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници