Трайков предрече износ за 20 млрд. евро през 2012 г.

Трайков предрече износ за 20 млрд. евро през 2012 г.
Министърът на икономиката Трайков предрече износ за 20 млрд. евро през 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стойността на износа на България през 2012 г. може да достигне цифрата от 20 млрд. евро, според икономическия министър Трайчо Трайков.

Трайков спомена тази цифра по време на церемонията за награждаване на инвеститорите на годината от Българската агенция за инвестиции.

„В България и най-смелите бизнес планове могат да бъдат реализирани“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма на връчването на годишните награди на Българската агенция за инвестиции „Инвеститор на годината 2011“, цитиран от БТА.

Той каза още, че българската икономика е диверсифицирана, модерна и с голям потенциал и че през 2011 г. има значителен ръст в преработвателната промишленост, електрониката и електротехниката и фармацевтиката.

„Този огромен ръст в износа не идва от въздуха – 2009 г. износът ни беше 12 млрд. евро, тази година сигурно ще е 20 млрд. евро“, изтъкна министърът.

Трайков коментира, че по данни на БНБ до края на октомври общият обем на преките чуждестранни инвестиции е около 700 млн. евро.

Той акцентира върху това, че тази година редица български клонове на чуждестранни компании са изплатили големи обеми от вътрешнофирмени задължения към компаниите майки.

„Това, статистически погледнато, се отразява като минус за инвестициите и е основната причина за намалението на чуждестранните инвестиции през 2011 г. спрямо 2010 г.“, допълни министърът.

Той отбеляза, че 60 на сто от чуждестранните вложения са в преработваща промишленост и индустрия, а останалите са основно в транспорт, логистика и енергетика. Техните стойности са сравними с тези от годините на инвестиционния бум у нас през 2007, 2008 и 2009 г.

„Пресъхнали“ са обаче инвестициите в строителство, в недвижими имоти, финансово посредничество и търговия. По думите му тази структура на инвестициите у нас е „здравословна“.

#Българска агенция за инвестиции #БАИ #инвеститор на годината #Трайчо Трайков #министър на икономиката #износ #преработваща промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"