Протестиращи от кв. Бояна: Стига беззаконие

Протестиращи от кв. Бояна: Стига беззаконие
Петдесетина жители на столичния квартал Бояна излязоха на протест пред Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петдесетина жители на столичния квартал Бояна излязоха на протест пред Министерския съвет, за да поискат обезщетение за отнетите си имоти, предаде БГНЕС.

Жителите на столичния квартал са недоволни от факта, че върху земите им, които обаче все още не са реституирани, ще се строи спортно съоръжение. На площад „Независимост“ те призоваха „"Стига беззаконие в тази държава“, „Не подарявайте земеделските земи в резиденция Бояна“. Според тях Столична община и Областната управа неправомерно са отстъпили право на строеж за строителство на ново спортно съоръжение на УЕФА върху имоти, които не са безспорна държавна или общинска собственост и подлежат на възстановяване на реалните им собственици, граждани на София и техните наследници.

С документи, изготвени без каквото и да е правно основание, е забавена процедурата по възстановяване на собствеността на имотите на хората, намиращи се на територията на резиденция „Бояна“. Вместо да бъде възстановена собствеността, районната администрация издава на хората становище, че имотът е застроен, но на Българския футболен съюз издава становище, че е свободен и подарява имота за построяването на стадион. Хората не са обезщетени, възмутени са и са обидени, заяви днес Здравко Младенов, председател на Обединени сдружения под Витошката яка.

Протестираме срещу това да няма порочна приемственост. Надяваме се, че при това правителство, което е съставено от експерти, няма да има онази „"приемственост“, която имаше при предишното правителство, добави той. Ние сме пред Министерския съвет, защото още през 2011 година внесохме подписка и уведомихме, че имотите, които подаряват на футболния съюз, са имоти на хората от Бояна, които не са обезщетени по никакъв начин, все още нямаме никакъв отговор, каза от своя страна председателят на сдружение „За Бояна“ Светла Ваташка. Ние си искаме имотите или законното обезщетение, подчерта тя.

Не спират 22 години да грабят от Бояна, заграбиха паркове с актове за общинска собственост с едни фалшиви удостоверения по чл.13 от Закона за възстановяване на земеделските земи. Всяко кътче в Бояна е заграбено. Сега последно разбираме, че е заграбена поредната знакова градинка на Бояна, разбираме, че е изваден от Княжевската гора огромен имот от 18 декара в близост до големия завой на „Беловодски път“, твърди Ваташка.

#Бояна #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници