Вбесен, Бойко гони археолози

Вбесен, Бойко гони археолози
В сряда премиерът проведе инспекция на строителните работи на АМ „Струма“ и междувременно успя да влезе в конфликт с археолозите, които работят в същия район. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Какво сте направили - направили, прибирате керемидите на топло и до юни да ви няма!

Това нареди премиерът Бойко Борисов на археолозите насред едновременно снежното и кално радомирско поле, предаде БГНЕС.

Визитата на премиера бе обявена като инспекция на строителството на Лот 2 от автомагистрала „Струма“ в района на радомирското село Долна Диканя.

Премиерът се срещна с археолозите, тъй като магистралата, образно казано, е опряла в Тракийски некропол от 6.-5. век пр.Хр.

В 5-6 петна, открити през август миналата година, се извършват разкопки - тук е открит некропол, в който траките погребвали в урни мъртвите след кремацията им.

„Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете“, каза Борисов на ръководителя на разкопките, археолога Анета Бакъмска.

„Тук, господин премиер, е имало все пак некропол, а не плевня“, контрира Бакъмска, навлизайки в словесен двубой с премиера.

„Защо тогава не работите?“, попита министър-председателят Бакъмска.

„Ами защото е замръзнало, зима е и е студено“, защити се археоложката.

„Ами тогава ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва, Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите, ние сме 50 години назад и встрани“, сопна се Бойко Борисов.

След това се обърна и към скупчилите се репортери и се скара и на тях: „Я, мръднете се да видя какво работят хората, вас съм ви виждал“.

Той категорично отказа да коментира оставката на председателя на СОС Андрей Иванов.

„Никакви въпроси извън магистралата“, категоричен беше премиерът Борисов.

При визитата си в полето край гара Делян той бе придружен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и бившия министър на българите в чужбина Божидар Димитров.

Премиерът пристигна към 14.00 часа, но обърна джипа, който шофираше сам, и без да слезе от него, сащисвайки репортерите, се отправи директно към с. Дяково.

След като разгледа първо тамошните разкопки, Борисов се върна към 14.45 часа, за да говори с археолозите.

#Бойко Борисов #Струма #премиер #министър-председател #Тракийски некропол #археолози #Анета Бакъмска #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Божидар Димитров #министър на българите в чужбина #Долна Диканя #СОС #Андрей Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »