Саботаж или неизправност са версиите за инцидента на Драгалевския лифт

Саботаж или неизправност са версиите за инцидента на Драгалевския лифт
Агенцията за технически надзор, която е проверила съоръжението преди 5 месеца, трябва да установи дали това е достатъчно доказателство за умишлен саботаж. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

 

Саботаж или техническа неизправност са основните версии, по които работи полицията след вчерашния инцидент на драгалевския лифт, при който 3 млади момичета пострадаха, съобщи бТВ.

Инцидентът станал в неделя около 16 ч. на междинната станция „Бай Кръстьо“.

По информация на полицията седалка на лифта се е скъсала, а линията ще остане затворена, докато разследването не приключи.

При инцидента на една седалка седяло 13-годишно момиче, а отпред - две нейни приятелки.

Едната седалка се скъсала, ударила другата и децата паднали.

Момичето на 13 г. е настанено в „Пирогов“ със счупена подбедрица и отворена рана.

Причината за инцидента са разхлабени болтове, заради които хващачът приплъзвал по въжетата и седалката полетяла напред.

„Всяка сутрин преди работа всяко едно столче се проверява именно за такива хлабини, има белези, с разклащане всяко столче се проверява“, категоричен е Радослав Пеев от „Витоша ски“.

По тази причина от фирмата виждат умисъл в случката. През последните месеци е било срязано въже на техни съоръжения на Рилските езера, бил е запален ветровал на Витоша и са били изпотрошени прожекторите на Лалето.

След последния инцидент от „Витоша ски“ показват доказателства - по болта на седалката има пресни следи от натиск със специален ключ.

Агенцията за технически надзор, която е проверила съоръжението преди 5 месеца, трябва да установи дали това е достатъчно доказателство за умишлен саботаж.

Според Тома Белев от Асоциация на парковете в България проблемът е не във възрастта на съоръженията, а в поддръжката им. От една година законът позволява на собственика на лифтовете да строи нови съоръжения, но това така и не се случва.

„Тази ситуация, която се случи в неделя, е показателна, че явно не се поддържат добре, след като може да се случи подобен инцидент“, коментира Белев.

Драгалевският лифт е строен през 1957 г., а втората част, където се е случил инцидентът, е направена през 1968 г. Най-младото въжено съоръжение на Витоша е на 31 г.

#инцидент #саботаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници