Гърция готова да обърне гръб на Европа

Гърция готова да обърне гръб на Европа
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи референдум за следващия спасителен пакет за Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи референдум за следващия спасителен пакет на ЕС и МВФ и поиска вот на доверие в правителството.

Шокиращото изявление на Папандреу, че ще организира референдум за новия пакет помощи от Европейския съюз, заплашва да влоши кризата в еврозоната и предизвика негодувание от страна на Германия, че Гърция се опитва да се измъкне от споразумението, предаде „Ройтерс“.

Във вторник един от лидерите на десноцентристката партия на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че е „подразнен“ от изявлението на гръцкия премиер.

„Това сякаш са думите на някой, който се опитва да се измъкне от това, за което се договорихме – странен ход“, каза Райнър Брудерле от немската Партия на свободните демократи.

Според анализатори последните проучвания показват, че повечето гърци не одобряват споразумението за помощ от ЕС.

Тепърва предстои въпросите, които ще бъдат поставени на референдума, да се формулират с точност, но Папандреу ясно показа, че разчита новият меморандум да бъде одобрен, пише гръцката информационна агенция „Атенс Нюз“.

Съществува мнение, че правителството може накрая да попита гражданите дали въобще искат да останат в еврозоната и Европейския съюз, продължава агенцията.

Папандреу заяви също, че предлага гласуване на вот на доверие към правителството му.

Вотът ще се проведе на 4 ноември, предаде „АФП“, позовавайки се на гръцки медии.

Миналата седмица лидерите на еврозоната се съгласиха да отпуснат на Гърция втори пакет от помощи на стойност 130 млрд. евро и да опростят 50% от огромния й дълг. Цената, която страната трябва да плати за европейската помощ, е да въведе програма от строги ограничения на разходите, която предизвика неистов гняв сред гръцките граждани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"