СГП протестира оправдателната присъда на Цонев, Сантиров и Попов

СГП протестира оправдателната присъда на Цонев, Сантиров и Попов
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура (СГП) подаде допълнение на 6 юни 2013 г. към протест срещу постановената от Софийски градски съд (СГС) присъда, с която Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха оправдани.

Основните аргументи на прокуратурата са: незаконосъобразен подход на съда при оценка и анализ на доказателствата по делото, за които от една страна приема, че са негодни и ги изключва от доказателствения материал, а от друга - обосновава присъдата си и гради правни изводи въз основа на същите доказателства, което представлява нарушение на чл. 105 ал. 2 НПК и което прави постановения съдебен акт вътрешнопротиворечив; незаконосъобразни изводи на съда относно наличието на неотстранимо съществено процесуално нарушение, допуснато при използването на СРС (поискано и дадено разрешение за използване на СДРС от некомпетентен орган); избирателно цитиране на реплики от ВДС, създаване на абзаци от реплики, които не са последователни, а същевременно се пропускат част от репликите и се монтират в мотивите като непрекъсната част от разговора.

Неправилна интерпретация на фактите, която не е подкрепена от доказателствата по делото, а в отделни части противоречи на събраните доказателства, с което са правят внушения за неправомерни действия от служители на ДАНС и СГП, което е нарушение на чл.14 ал.1 НПК; едностранчиво и превратно тълкуване на събраните доказателства, наличие на неравнопоставен подход при оценката на доказателствата, представени от страните в процеса; избягване на обективните факти и събраните доказателства, и основаване на присъдата на предположения, което е недопустимо съгл. чл. 303 ал.1 НПК.

Искането на прокуратура е за отмяна на оправдателната присъда и за постановяване на осъдителна присъда, съобразно повдигнатите на Цонев, Сантиров и Попов обвинения.

БГНЕС припомня, че според СГС са налице сигурни данни за извършена от основния свидетел по делото "Сантиров – Попов - Цонев" Петьо Петров провокация към подкуп. Това стана ясно от публикуваните мотиви към оправдателната присъда на Софийски градски съд по отношение на бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

На близо 150 страници Софийският градски съд обяснява защо оправда Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Според СГС провокацията, извършена от следователя Петьо Петров сама по себе си при определени обстоятелства също би могла да осъществява състав на престъпление. Съдът коментира, че показанията на следователя пред съда не могат да послужат за постановяване на осъдителна присъда, доколкото тяхната достоверност е изключително спорна.

Не е ясно дали пред съда свидетелят вярно разкрива случилото се между него и подсъдимите или показанията му са насочени към избягване на наказателна отговорност от самия него, тоест представляват негова защитна версия. Съдът дори отбелязва, че срещу основния свидетел по различни поводи са водени преписки в компетентните за това държавни органи, нещо, което създава възможност да го поставя в процесуална зависимост от страна на държавното обвинение. Съдът не изключва възможността да приеме за достоверна версията на Тенчо Попов, че той е бил провокиран и/или изнуден да даде подкуп.

Съдът напомня, че първоначално е подслушван само свидетеля Петров. На 16 март 2010 година с разпореждане на Цветан Цветанов започва използване на СРС по отношение на Петров с мотиви : "П.П. е обещал подкуп на длъжностно лице от органите на съдебната власт – престъпление по смисъла на чл. 304А от НК".

#прокуратура #дело #Цонев #протест #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници