Показват образа на вампира от Созопол в НИМ

Показват образа на вампира от Созопол в НИМ
A A+ A++ A

Жителите и гостите на столицата могат да видят реконструирания образ на вампира от Созопол през уикенда и следващите няколко дни в НИМ. След приключването на ремонта на музея в Созопол вампирът ще замине обратно за морския град, където вече го чакат с нетърпение. Това каза пред агенция „Фокус“ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Реконструкцията е извършена по черепа на открития миналата година в Созопол скелет от известния български антрополог проф. Йордан Йорданов. Според антрополога той е бил почти без зъби, с трепанация на черепа и с нестандартно асиметрични черти на лицето. Зъбите му са били изтъркани заради храната, която е консумирал. Допускаме, че може да е известният от Средновековието пират Кривич, още повече че лицето му не е било симетрично, т.е. - оттам може да идва и названието му, обясни проф. Димитров.

По Черноморието интересът към находката е голям. Чуждестранни туроператорски фирми са поставили вампира от Созопол като номер едно сред забележителностите, с които рекламират почивките си.

„Събота и неделя може да го видят жителите и гостите на София; след това отива в Созопол, където вече са много разочаровани, че в момента го няма. Стига е лежал, време е да отива да печели пари по морето“, коментира Божидар Димитров.

#вампир #Созопол #НИМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници