Миньори: Те живеят в мрамор, ние работим в кал

Миньори: Те живеят в мрамор, ние работим в кал
Едночасовата стачка на миньорите беше предупредителна. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Почти 100% от миньорите и служителите и част от администрацията на „Мини Марица-изток“ стачкуваха днес от 8 до 9 часа.

„Трябва да дойдете да видите по участъците, защото тука, пред фирмата, е лесно. Дотук сме пътували само един час, сега ще пътуваме още половин час до участъците, после ще ни грабнат камионите и ще пътуваме още 20-30 минути из калта, може и повече. Елате, вечерта в 21 ч. трябва да тръгнем, ние тръгваме в 22 ч.“, заяви един от протестиращите пред БГНЕС.

„Няма друг начин да се разберем. Ония хора живеят в мрамор, ние работим в кал“, каза още той.

Протестните действия бяха предупредителни и се проведоха поради категоричния отказ от страна на работодателя да спази сключеното на 12.07.2011 г. споразумение.

Ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД писмено отправи покана до синдикалните ръководства за среща днес, след като обяви, че остава отворено за нови преговори до постигане на споразумение с работниците и служителите на дружеството. Срещата ще бъде в 13 часа, потвърдиха от двата синдиката.

Ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД внесе вчера в Окръжен съд – Стара Загора, иск за обявяване на стачката на работниците и служителите на дружеството, изразена със стачна декларация от 15.12.2011 г., за незаконосъобразна.

Делото следва да се разгледа в седемдневен срок на открито заседание в присъствието на прокурор, като всяка от засегнатите страни ще има възможност да защити своята теза.

Тази законова процедура не спира обявените ефективни стачни действия, които според внесено на 6.01.2012 г. в деловодството на дружеството писмено уведомление ще започнат от 14.01.2012 г.

Усилията на мениджърския екип за активен диалог продължават и днес, като до края на работния ден отново ще бъде поискано съгласието на синдикалните организации за водене на преговори пред Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА).

В края на миналата седмица синдикатите писмено отказаха да влязат в процедура за доброволен арбитраж и помирение.

Декларираната от страна на представителите на работниците и служителите готовност за преговори на практика не се осъществява, тъй като те отхвърлят едностранно всички предоставени им от ръководството възможности, смятат от ръководството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници