Дания ще ръководи ЕС с чешмяна вода

Дания ще ръководи ЕС с чешмяна вода
Датският министър по европейските въпроси Николай Вамен на пресконференция през декември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Датското правителство обеща да води „нискобюджетно“ председателство на ЕС в идните шест месеца, със символични мерки като замяна на бутилираната минерална вода с чешмяна.

„За последен път виждате бутилки с вода, следващия път те ще бъдат заменени от хубавата датска чешмяна вода“, която ще се предлага при официални срещи, заяви датският министър по европейските въпроси Николай Вамен на среща с чуждестранни журналисти в Копенхаген, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той говори на пресконференцията по повод началото на ротационното председателство на ЕС, което Дания ще изпълнява до края на юни.

Датското правителство си постави за цел да съкрати бюджета на председателството на 35 милиона евро. За сравнение, бюджетът на Полша, която осигуряваше председателството на ЕС през втората половина на 2011 г., възлизаше на 115 милиона евро, а това на Унгария – на 85 милиона евро.

„Ще има по-малко подаръци за държавните ръководители“ и по-малко срещи на министрите на държавите членки. Искаме да имаме ефективно председателство с ниски разходи“, заяви датският министър по европейските въпроси.

#ЕС #Европейски съюз #Дания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино