Меркози съгласни за данъка върху финансовите транзакции

Меркози съгласни за данъка върху финансовите транзакции
Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин на 9 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел заявиха в Берлин принципното си съгласие за въвеждането на данък върху финансовите транзакции, но продължават да са на различни мнения за формата му.

„Моето убеждение е, че ако ние не дадем пример, това няма да бъде направено. Идеята на Франция е да приложи проектодирективата на Европейската комисия“, заяви Саркози на пресконференция с Меркел.

От своя страна германският канцлер каза, че това е „добра инициатива за превръщането на думите в действия“, но повтори, че предпочита да бъде предприето съгласувано действие на европейско ниво.

„От германска страна целта е да имаме деклариране на намеренията от финансовите министри от ЕС до началото на март“, коментира Меркел.

Тя подчерта, че може „да си представи този данък само на ниво еврозона“, но уточни, че възможността, която изключва лондонското Сити, не се подкрепя от всички членове на правителството й.

По всички останали въпроси двойката Меркози изрази съгласието си за хода, който трябва да се следва за разрешаване на кризата в еврозоната, която се изостря все повече.

Франция и Германия искат европейският договор, засилващ бюджетната дисциплина, който в началото на декември беше подкрепен от 26 от 27-те държави – членки на ЕС, да бъде подписан до 1 март, заяви френският президент.

Освен това двамата държавни ръководители са съгласни, че трябва да се обмислят средствата „за ускоряване на предоставянето на капитала“ на бъдещия Механизъм за европейска помощ.

Меркел и Саркози потвърдиха още желанието си за оставане на Гърция в еврозоната, но при условие че страната приложи бюджетни реформи.

Меркел заяви, че е необходимо прилагане на програма за преструктуриране на гръцкия дълг, но успокои пазарите, като добави, че тази процедура ще остане „изключение“.

Меркози също посочиха, че са поискали експертното мнение на Европейската централна банка за засилване ефективността на временния Европейски фонд за финансова стабилност, който не успява да убеди инвеститорите в ефективността си.

Двамата лидери изтъкнаха още необходимостта усилията за строго ограничаване на разходите да бъдат придружени от инициативи за растеж и заетост, които според Саркози са приоритет, а според Меркел – „втори стълб“.

#Никола Саркози #Ангела Меркел #Германия #Франция #президент #канцлер #Берлин #ЕС #Европейската комисия #еврозона #данък #финансови транзакции #Европейски фонд за финансова стабилност #Европейската централна банка #Гърция #Меркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници