Пловдив се превръща в център на китайските инвестиции в България

Пловдив се превръща в център на китайските инвестиции в България
Пловдив става най-атрактивното място за инвестиции в България, за развитие на индустриални парковe и съсредоточаване на производството на водещи експортни компании.
A A+ A++ A

Пловдив се превръща в център на китайските инвестиции в България. Градът е изключително привлекателен за големите инвеститори и производители, като там са най-големите логистични центрове и много големи производствени заводи, съобщава агенция „Фокус“.

В Пловдив започна двудневен българо-китайски форум за инвестиции и туризъм Discover and invest in Bulgaria.

Първият подобен форум В България се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Организатори са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, община Пловдив и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. Във форума участват над 150 фирми от Китай – туроператори и фирми за инвестиции, и над 200 български фирми.

Деловият форум бе открит от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Виолета Лорер и от посланика на Китай Гуо Йеджоу.

Пловдив става най-атрактивното място за инвестиции в България, за развитие на индустриални парковe и съсредоточаване на производството на водещи експортни компании. Там се съсредоточават най-големите в страната логистични центрове и индустриални паркове.

В Индустриална зона Марица това са: LIEBHERR-HOLDING GmbH; SOCOTAB LLC; LINDE AG; FERRERO; SCHNEIDER ELECTRIC; MERCEDES BENZ; BOSCH GROUP; VEDISPED CUSTOMS TERMINAL. В Индустриална зона Раковски (Стряма ) това са: Kaufland logistic center, William Hughes, ABB, Rubikom, Ixetic. В регион Пловдив е и промишлено-търговска зона Куклен. В Индустриална зона и Високотехнологичен център Тракия ще бъде следващият мащабен проект на „СИЕНИТ" Холдинг. Световните фирми избират да инвестират в региона на Пловдив, защото има опит и заради световните компании, което вече са там.

Градът има следните предимства, заради които китайските компании го нареждат сред предпочитаните в България и Европа: в центъра на страната е / идеален е за карго портал към Европа.

Покрива нужните условия – има летище, магистрала, жп гара. Инвестициите в Пловдив ще доведат до създаване на работни места в региона и по-висок стандарт на живот. България и Китай имат намерение да засилят контактите си след тази среща в Пловдив.

Идеята на организаторите е България да стане вратата към Европа за Китай. Двустранната търговия между България и Китай през 2012 година постигна най-високо ниво за последните 12 години, като надхвърли 1,7 милиарда щатски долара, заяви на откриването зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер.

„Българският износ за Китай е нараснал с 88%, което нарежда Китай на второ място сред експортните ни дестинации след Турция, извън ЕС. Традиционни български стоки, които биха могли да присъстват на китайския пазар, са храни, селскостопанска продукция, български вина, мляко и етерични масла, и особено розовото масло“, каза Лорер.

„За страната ни е изключително важно привличането на китайски инвестиции. За периода 1996 – 2012 година инвестициите от Китай са в размер на 85 милиона евро, като само през последните две години има реализирани 67 милиона евро“, посочи още Виолета Лорер.

#Пловдив #България #Китай #инвестиции #Росен Плевнелиев #Виолета Лорер #Гуо Йеджоу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници