Саркози иска Европейския пакт на 1 март

Саркози иска Европейския пакт на 1 март
Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в Берлин на 9 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози призова новият европейски пакт, засилващ бюджетната дисциплина, да бъде подписан от държавите членки на 1 март.

„Бихме искали преговорите по договора да приключат в идните дни и той да бъде подписан на 1 март“, заяви Саркози след срещата си в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, предаде АФП.

Той каза още, че Франция иска да прилага проектодирективата на Европейската комисия, която предвижда въвеждането на данък върху финансовите транзакции, и допълни, че по този начин страната иска „да даде пример“.

„Моето убеждение е, че ако ние не дадем пример, това няма да бъде направено. Идеята на Франция е да приложи проектодирективата на Европейската комисия“, заяви Саркози на пресконференция с германския канцлер.

Меркел от своя страна каза, че подкрепя въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС или само за еврозоната.

Тя лично можела да си представи „подобен данък само на ниво еврозона“, след като Франция изрази готовност да го въведе сама.

#Никола Саркози #Ангела Меркел #Германия #Франция #президент #канцлер #Берлин #ЕС #Европейската комисия #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници