Китай инвестира 10 млрд. долара в Централна и Източна Европа

Китай инвестира 10 млрд. долара в Централна и Източна Европа
Китайското правителство е дало разрешение за 10 милиарда долара кредитна линия за инвестиции на местния бизнес в страните от Централна и Източна Европа. Снимка: Google
A A+ A++ A

Китайското правителство е дало разрешение за 10 милиарда долара кредитна линия за инвестиции на местния бизнес в страните от Централна и Източна Европа. Това стана ясно при откриването на първия по рода си у нас Българо-китайски бизнес форум, който се провежда в Новотел Пловдив.

Срещата е под патронажа на президента на страната Росен Плевнелиев, уточнява „Стандарт“. Българските участници в нея са представители на над 240 фирми, а китайските бизнесмени, които пристигнаха под тепетата са над 120. Форумът е продължение на срещата преди няколко месеца в Шанхай, на която присъстваха представители на големите български общини.

Целта на форума под тепетата, който е двудневен, е да очертае инвестиционните намерения на азиатската страна за страните от Централна и Източна Европа, в това число и България. Нашето правителство оповести 12 мероприятия за Европа, които трябва да реализираме, обяви посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу. По думите му в тази посока има ангажимент за създаване на секретариат за сътрудничество с Централна и Източна Европа и на сдружение в областта на туризма.

В този област е и мястото на България, която била привлекателна дестинация за китайските туристи. Гуо Йеджоу е убеден, че двете страни могат да си партнират в областта на автомобилостроенето, земеделието и ВЕИ. Посланикът обяви още, че през юли в Китай ще се проведе форум, на който ще се обсъди и сътрудничество в областта на образованието, като на него ще бъдат поканени 52 града от Централна и Източна Европа.

Града домакин Пловдив китайските гости определиха като най-атрактивното място за инвестиции в България. Тук можело да се изградят индустриални паркове, смятат азиатците и посочват успешния бизнес, които гиганти като „Сиенит“, АВВ и „Либхер“ развиват в региона. Припомнят, че това пък ще доведе до създаване на нови работни места и повишаване стандарта на живот в региона.

Вече има проявен интерес за създаването на логистичен карго център за големите китайски компании на летище Пловдив, тъй като географски аеропортът е най-близо до азиатската страна. В индустриалната зона на града пък ще се появи китайски завод за производство и преработка на гъби.

Като цяло за страната в Китай има пазар за българските маслодайни и млечни продукти, за вино и розово масло, стана ясно на форума под тепетата. Междувременно и китайското министерство на туризма щяло да направи проучване за възможностите за туризъм у нас.

Между България и Китай има вече сключен договор за внос на царевица от нашата страна, стана ясно по време на форума в Новотел Пловдив. Пазарът в азиатската държава е огромен и има място за българската царевица, както за сортове за консумация на трапезата, така и за фураж за животни.

В първия ден на срещата зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер оповести, че стокообменът между България и Китай е нарастнал с 20% в сравнение с миналата година и възлиза на 1,7 милиарда щатски долара. По думите й българският износ за Китай е скочил с 88% за последните години, което прави азиатската страна на второ място по пазари за нашите стоки след Турция.

Китайските инвестиции у нас възлизат на 85 милиона евро, а 65 милиона от тях са направени през последните две години. Според Виолета Лорен с ниските данъци страната ни може да се пребори с останалите европейски страни за голяма част от китайските инвестиции в чужбина.

Пловдивският кмет Иван Тотев, който е домакин на Българо-китайския бизнес форум в Новотел Пловдив, проговори на китайски език. Градоначалникът изненада участниците в срещата, когато в обръщението си към форума каза на чист китайски: „Пожелавам ви успех в бизнеса“. Тотев призна, че думичките му написал на листче малко преди това представителят на българското консулство в Шанхай Кръстьо Белев.

Кметът ги научил наизуст и ги издекламира дословно, а залата му отговори с аплодисменти. Преди няколко месеца Иван Тотев бе в българската делегация, която бе на посещение в Шанхай. Пловдивският форум е продължение на срещата в Китай и е с амбицията да стане традиционна всяка година през май.

#Китай #инвестиции #Иван Тотев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници