Германската Quarzwerke купува „Каолин“ за 140 млн. лв.

Германската Quarzwerke купува „Каолин“ за 140 млн. лв.
A A+ A++ A

Германската фамилна компания Quarzwerke Group, специализирана в добива, обработката и рафиниране на индустриални материали, ще придобие 67.32% от капитала на „Каолин“ срещу 139.89 млн. лв., съобщи Economic.bg. Делът е собственост на инвестиционния холдинг „Алфа Финанс Холдинг“ АД, в който съсобственик и главен изпълнителен директор е Иво Прокопиев.

Решението „Алфа Финанс Холдинг“ да продаде целия си дял във водещата компания на пазара за индустриални минерали в България и Югоизточна Европа беше обявено още през декември 2012 г. Тогава беше съобщено, че окончателната  цена за акция да бъде в диапазона между 3.50 и 4.30 лева.

Днес от холдинга обявиха, че е определена цена за акция в размер на 4.156 лева. Капиталът на „Каолин“ е разпределен в 50 млн. акции с номинал 1 лев. „Алфа Финанс Холдинг“ притежава 33 660 000 акции, които са разпределени поравно между собствениците на инвестиционния холдинг - Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов.

В петък акциите на „Каолин“ затвориха при цена от 3.72 лв. за брой. След като беше обявена продажбата на мажоритарния дял в предприятието, акциите скочиха рязко. Информацията беше изнесена на 21 декември, когато акциите струваха 2.6 лв. за брой. При първата борсова сесия след коледните празници - 27 декември, книжата поскъпнаха с 20% до 3.11 лв. за брой.

#Каолин АД #продажба #Иво Прокопиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници